Joogamaton historia

Joogamaton historia

image

Voi miten minulla olikin joogamattoani ikävä! Joogasin reissussa lattialla ja nurmikolla. Tarvittaessa laitoin polven alle tyynyn tai siirryin tavalliselle matolle tekemään enemmän pehmustetta vaativia asanoita. Tuollainen säätäminen kieltämättä katkaisee flown ikävästi, mutta kyllä ilman joogamattoa pärjää. Tiesin, että joogamatto on suhteellisen uusi keksintö, mutta tarkempaa kuvaa minulla ei asiasta ollut. Otin selvää, ja seuraavassa on tiivistelmä oppimastani.

Joogamatto eroaa siis tavallisesta jumppamatosta siten, että se on suunniteltu ensisijaisesti estämään käsien ja jalkojen luisumista. Joogaa harjoitettiin ennen joogamaton markkinoille tuloa tuhansia vuosia nurmikolla, paljaalla lattialla, mattojen, eläimen nahkojen ja pyyhkeiden päällä. Joogamattoja alettiin myydä vasta noin 20 vuotta sitten!

Joogamaton keksijänä pidetään Angela Farmeria. Hän kärsi hermovaurion seurauksena käsien ja jalkojen hikoilemattomuudesta. Hiki tuo käsiin ja jalkoihin pitoa, joten hänelle joogaaminen oli keskimääräistä haastavampaa. Angela keksi käyttää vuonna 1968 (joidenkin lähteiden mukaan 1982 tai 1967) lattiamattojen alla pidettäviä alusmattoja estämään käsien ja jalkojen liukumista joogaharjoituksen aikana. Idea levisi nopeasti Angelan lähipiirissä.

Matot antoivat hyvän pidon, mutta kuluivat ahkerilta joogeilta muutamassa kuukaudessa puhki. Angelan isä alkoi kehittää kestävämpiä mattoja joogaa varten yhteistyössä mattotehtaan kanssa. Ensimmäiset varsinaiset joogamatot tulivat myyntiin 90-luvun alussa.

Hämmentävää! Tunsin olevani vähän hurja, kun niin vaan joogasin ilman mattoa. Ilmeisesti olenkin vain liian hyvään ja pehmoiseen tottunut moderni joogini. Tekisi varmaan ihan hyvää rynnätä useammin nurmelle joogaamaan. (Otan kuitenkin ensi kerralla joogamaton mukaan matkaan.)

-Sini Punainen

Lähteet:

http://theconfluencecountdown.com/2012/03/29/a-brief-history-of-yoga-mats/
https://yogainternational.com/article/view/yoga-mats-are-they-really-necessary
http://sequenceyogabrand.com/modern-yoga-mat-history/
http://www.huggermugger.com/blog/2014/yoga-mat-history/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s