Kuinka joogaopettajaksi tullaan?

Kuinka joogaopettajaksi tullaan?

FullSizeRender-17

Lyhyt vastaus: menemällä joogaopettajakurssille! Se on vähän koomisenkin länsimaalainen tapa toimia. Joogaopettajan tulee hallita jooga-asanat, ihmiskehon anatomia ja joogan opettamistekniikat niin hyvin, että joogan harjoittelu on oppilaille turvallista ja mukavaa. Kursseilla saadaan varmistettua edes jonkunlainen joogaopettajien taitojen taso. Esittelen tässä postauksessa kansainvälisen joogaliiton (Yoga Alliancen) opettajakoulutussysteemin ja kerron opettajakoulutuksen sisällöstä.

Yoga Alliance pitää yllä rekisteriä pätevistä joogaopettajakouluista ja joogaopettajista. Suomessakin on yleensä tapana vaatia joogaopettajilta Yoga Alliancen hyväksymän koulutuksen käyminen. Kannattaa siis varmistaa, että joogaopettajakoulusi on Yoga Alliancen rekisteröimä.

Joogaopettajakoulutuksia on kahden tasoisia. Ensimmäinen taso on 200 tunnin koulutus (RYS200). Tämän jälkeen on mahdollista jatkaa 300 tunnin jatkokoulutukseen (RYS300). Koulutuksia järjestetään intensiivikursseina sekä 1-2 vuoden mittaisina viikonloppukursseina.

RYS200-kurssien tulee Yoga Alliancen vaatimusten mukaan sisältää vähintään:

  • Käytännön harjoituksia (jooga, meditonti, hengitysharjoitukset) 75 kontaktituntia
  • Opetustekniikka ja joogayrittäjyyden perusteet 15 kontaktitunti
  • Anatomia ja fysiologia 10 kontaktituntia
  • Joogafilosofia, -elämäntapa ja -etiikka joogaopettajalle 20 kontaktituntia
  • Joogatunnin ohjaamisen harjoittelu vähintään 5 kontaktituntia
  • Joogaopettajakoulun valinnan mukaan joistain edellä mainituista viidestä osa-alueista 55 kontaktituntia

Yhteensä siis vähintään 180 kontaktituntia, joiden lisäksi kurssiin sisältyy itsenäistä opiskelua. Opinnot suoritettuaan voi rekisteröityä Yoga Alliancelle joogaopettajaksi (RYT200- tai jatkokurssin käytyään RYT500-joogaopettajaksi).

Joogakouluja on hyvin erityylisiä. Suurin osa on länsimaalaistyylisiä ja siten helposti lähestyttäviä. On myös joogakouluja, joissa joogan lisäksi tehdään esim. shamaanisia rituaaleja tai muuta mystistä. Kannattaa tutkia löytyisikö jostain päin maailmaa juuri sinun mielenkiinnon kohteet yhdistävä joogaopettajakurssi. Osa kouluista harjoittaa vähemmän tunnettuja joihinkin joogasuuntauksiin liittyviä tapoja. Sellaisia ovat esimerkiksi kehon ”puhdistaminen” oksentamalla sekä kankaan/narun nielemisellä ja kiskomalla se takaisin ylös. Villiä! Tulisi kova koti-ikävä, jos tuollaisia alkaisi joku ehdottelemaan minulle. Kaikille löytyy varmasti omanlaisensa koulutus, mutta kannattaa tutustua kurssiin niin huolella kuin pystyy ja ehtii, ennen kuin koulutukseen pistää rahansa ja aikansa.

Olen oman koulutusohjelmani valinnassa aika loppusuoralla. Kerron siitä lisää myöhemmin 🙂

-Sini Punainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s