Klonkun tieteellinen teehetki

Klonkun tieteellinen teehetki

IMG_6322

Eräs harrastuksistani on tieteellisten artikkeleiden selailu ja tiedon poimiminen minua kiinnostavista aiheista. Yliopisto-opiskelijana pääsen käsiksi moniin tietokantoihin ilmaiseksi. Tällä kertaa lueskelin (gradun tekemisen sijaan) kestorakkaudestani vihreästä teestä. Sitä on tutkittu hyvin paljon ja terveyshyötyjä on löydetty ämpäreittäin.

Vihreän teen käyttö pidentään elinikää. Yhteen tutkimukseen osallistui yli 90 000 40-69-vuotiasta japanilaista, joiden vihreän teen käyttö kartoitettiin. 18,7 vuoden jälkeen tutkittiin tämän joukon kuolleisuutta. Vihreää teetä päivittäin juovilla kuolleisuus oli pienempi kuin ihmisillä, jotka joivat sitä alle yhden kupin päivässä (1,4 dl miehille ja 1,3 dl naisille). Pienin kuolleisuus oli ryhmässä, joka joi teetä eniten (yli viisi kuppia päivässä): miehillä 13 % ja naisilla 17 % pienempi verrattuna alle kupin päivässä juoviin. Erityisesti vihreän teen juominen vähensi kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin (Saito ym. 2015).

Narotzki ym. (2012) kokosivat katsausartikkelissaan vihreän teen vaikutuksia suun terveyteen. Vihreä tee vaikuttaa antibakteerisesti, minkä vuoksi se estää reikien syntymistä pienentämällä niitä aiheuttavien bakteerien määrää suussa. Vihreällä teellä saa raikkaan hengityksen, koska se vähentää haisevien rikkiyhdisteiden esiintymistä suussa. Nauttimalla vihreää teetä suojaa suuta tupakan aiheuttamilta vaurioilta. Myös suusyövän riski pienenee.

Vihreä tee on hyväksi iholle ja luustolle. Se nopeuttaa UVB-säteilyn aiheuttamien DNA-vaurioiden korjaantumista ihosoluissa, minkä vuoksi se pienentää joidenkin ihosyöpien todennäköisyyttä (Katiyar 2011). On todettu, että vihreä tee myös hidastaa osteoporoosin kehittymistä (Shen ym. 2009).

Tuossa oli vain muutama tuon taikaliemen vaikutuksista! Minulle vihreä tee merkitsee rauhallista hetkeä, jolloin saa pysähtyä. Siitä tulee kotoinen olo. Laukustani löytyy yleensä muutama teepussi reissujen varalle, koska minun päivä alkaa aina hyvin vihreällä teellä. Kotona onkin sitten vähän isompi valikoima. Tässä on kuva tämän hetken varastotilanteesta:

FullSizeRender-20

Kirjottelen teestä luultavasti joskus lisääkin. Olen siitä aina niin innoissani!

-Sini Punainen

Lähteet:

Katiyar 2011: Green tea prevents non-melanoma skin cancer by enhancing DNA repair

Narotzki ym. 2012: Green tea: A promising natural product in oral health 

Saito ym. 2015: Association of Green Tea Consumption with Mortality Due to All Causes and Major Causes of Death in a Japanese Population: the Japan Public Health Center-based Prospective Study (JPHC Study) 

Shen ym. 2009: Green tea and bone metabolism

4 kommenttia artikkeliin ”Klonkun tieteellinen teehetki

  1. Kysymyksiä teetoverille: Onko olemassa kofeiinitonta vihreää teetä, ja liittyvätkö vihreän teen terveysvaikutukset kofeiiniin? Entä onko valkoisella teellä samat terveysvaikutukset? Juon päivisin mustaa teetä (en ole vieläkään löytänyt tarpeeksi hyvänmakuista vihreää), ja iltaisin yrtti- tai rooiboslajikkeita kofeiiniherkkyyden vuoksi. Kiitos kivoista postauksista ❤

    Tykkää

  2. Jeejeejee, kommentti! Kiitos 🙂 Innostuin niin kovasti, että vastauksesta tulee kokonaisen postauksen mittainen 😀

    Tykkäätkö hedelmillä maustetusta teestä? Sen avulla oon monta ihmistä taivuttanut vihreän puoleen. Voin keittää kupposet mango & sitrus -teetä testiksi ^^.

    Kiva kun lueskelet!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s