Valkoinen on uusi vihreä

Valkoinen on uusi vihreä

FullSizeRender-6

Annetyttö kysyi lisäkysymyksiä postauksestani vihreästä teestä, kiitos 🙂 Innostuin siitä niin paljon, että vastauksesta tuli oma postaus! Ihmettelyn aiheet olivat seuraavat: Onko olemassa kofeiinitonta vihreää teetä? Liittyvätkö vihreän teen terveysvaikutukset kofeiiniin? Entä onko valkoisella teellä samat terveysvaikutukset? Tässä ovat vastaukseni:

Onko olemassa kofeiinitonta vihreää teetä?

Kofeiinitonta vihreää teetä ei ole olemassa luonnollisesti, mutta sitä valmistetaan kyllä käsittelemällä teelehdet hiilidioksidilla tai kemiallisesti (tai no onhan hiilidioksidikin kemiallinen aine). Kofeiinin poistaminen muuttaa aina makua ja poistaa myös osan teen terveysvaikutteisista osista. Jos tee on tehty kofeiinittomaksi kemiallisesti, siinä ei ole enää kauheasti hyvää jäljellä.

Eri teelaaduissa on eri määrä kofeiinia. Japanilainen bancha on yksi vähäkofeiininen vihreä teelaatu. Sitä löytyy Jyväskylästä ainakin Coffeasta. Siellä osataan varmasti neuvoa sopivan teelaadun valitsemisessa.

Teen hauduttaminen vaikuttaa myös valmiin teen sisältämän kofeiinin määrään. Ensimmäisessä haudukkeessa on kofeiinia eniten, toisessa jo jonkun arvion mukaan puolet vähemmän. Voit siis heittää ensimmäisen kupposen lavuaarista alas ja kulauttaa vasta toisen kurkkuun. Minä teen yleensä samasta teepussista tai irtoteeannoksesta useamman kupposen, mikä rajoittaa tämänkin kofeiiniherkän olennon hyperaktiivisuutta.

Teessä on kofeiinin lisäksi myös teaniinia, jolla on rauhoittava ja mielialaa kohottava vaikutus. Se hillitsee vähän kofeiinin toimia.

Liittyvätkö vihreän teen terveysvaikutukset kofeiiniin?

Osa niistä liittyy. Esimerkiksi keskittymiskyvyn paraneminen ja siten onnettomuusherkkyyden pieneneminen on kofeiinin ansiota. Teen sisältämän teaniinin on arveltu vielä voimistavan tätä vaikutusta. Kofeiinin on myös mm. todettu pitävän verisuonet paremmassa kunnossa ja pienentävän kuolleisuutta hengityselimistön sairauksiin.

Vihreässä teessä on kofeiinin lisäksi paljon muita hyvää tekeviä ainesosia, joita on tutkittu erikseen. Vihreän teen sisältämien polyfenoleiden on todettu toimivan antioksidantteina, vähentävän tulehduksia ja ehkäisevän syövän kehittymistä. Tärkein niistä on katekiini EGCG (epigallokatekiinigallaatti).

 Onko valkoisella teellä samat terveysvaikutukset kuin vihreällä teellä?

Vihreässä teessä on reilusti enemmän polyfenoleja kuin mustassa, MUTTA valkoisessa teessä on vielä enemmän! Vihreä tee on paljon tutkitumpi teelaatu kuin valkoinen, mikä selittää sen vahvan aseman terveellisten juomien joukossa. Minäkin syyllistyn vihreästä teestä vöyhöttäessäni valkoisen teen terveysvaikutusten salailuun. Valkoisen teen terveysvaikutukset ovat siis samankaltaiset kuin vihreällä, mutta vielä voimakkaammat. Teelaatikostani löytyy myös valkoista teetä, mutta vihreä tee maistuu minusta paremmalta.

Sellaista! Kivaa kun kommentoidaan ja kysellään. Sanomisiani saa myös korjata, koska minun ei ole tarkoitus levitellä väärää tietoa. 🙂

Lisäluettavaa innokkaille:

-Sini Punainen

Yksi kommentti artikkeliin ”Valkoinen on uusi vihreä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s