5 luonnonmukaista apua unettomuuteen

5 luonnonmukaista apua unettomuuteen

Muru unenpöpperössä

Kevään hiipiessä aurinko viipyy pirteänä taivaalla yhä pidempään ja pidempään. Moni kokee tämän vuoksi univaikeuksia, kun lisääntynyt valo sotkee kehon sisäisen kellon. Listasin käyttämiäni luonnonmukaisia unenhoukuttelukeinoja – joogaa, yrttejä, akupainantaa ja muuta hippimäistä.

1. Yleisimmin suositeltu jooga-asana unettomuuteen on asana, jossa maataan selällään jalat suorina seinää vasten (Viparita Karani). Se kannattaa tehdä sängyssä. Asanalla on hermostoa rauhoittava vaikutus, mikä toimii hyvänä kutsulauluna Nukkumatille.

2. Kamomillatee on iltajuomien ykkönen sen rauhoittavan vaikutuksen vuoksi. Kamomilla on tehokas lääkekasvi, mutta kuitenkin niin mieto, että se sopii päivittäiseen käyttöön. Usein lääkekasveja ei suositella käytettäväksi yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja. Kamomillateepusseja löytyy jopa usean pienen ruokakaupan teevalikoimasta. Teen lisäksi kamomillaa voi lisätä kylpyveteen vaikka laittamalla sinne muutaman teepussin. Kylpyvedessä kamomilla hoitaa ihoa ja haihtuvat eteeriset öljyt rauhoittavat mieltä. Kylpyammeesta tulee valtava teekuppi 😀

3. Rentouttavaa eteeristä laventeliöljyä voi pirskotella muutaman pisaran vuodevaatteisiin. Laventeli on yksi yleisimmin käytetyistä eteerisistä öljyistä, joten sitä löytää kaupoista aika helposti. En ole huomannut, että öljy tahraisi lakanoita, mutta varmuuden vuoksi sitä kannattaa laittaa johonkin huomaamattomaan kohtaan.

4. Sain joskus veljeltäni lahjaksi akulaastareita. Paketissa neuvottiin asettamaan ne tiettyyn kohtaan rannetta, jossa laastari aktivoi kevyesti painamalla akupistettä, joka tekee unen syvemmäksi. Pistettä voi myös hieroa illalla sormin, tai askarrella akulaastarin vaikka urheiluteipistä ja pienestä helmestä (pyöreä olisi parempi kuin tuo kuvan sydän, mutta se on söpö!)

IMG_6692

5. Kovin keino unettomuuden hoitoon on minun maailmassani melatoniinitabletit. En ole niihin kovin monesti turvautunut, mutta esimerkiksi aikaerorasitus saattaa saada minut niin sekaisin, että otan kiltisti lisäapua vastaan melatoniinista. Melatoniini on kehon luonnollinen hormoni, jota käpyrauhanen tuottaa enemmän yöllä kuin päivällä. Melatoniinia löytyy pillereinä luontaistuotekaupoista ja apteekeista.

Olisiko jollain kertoa muita unenhoukuttelukeinoja? Olisi kiva saada omaan arsenaaliin vahvistusta 🙂

-Sini Punainen

4 kommenttia artikkeliin ”5 luonnonmukaista apua unettomuuteen

 1. Melatoniini on tosiaan toisilla hyvä ratkaisu. Sen sijaan laventeliöljyä en suosittele jos on yhtään allergiataipumista 😀 Olen epäsäännöllisen säännöllisesti kärsinyt nukahtamisongelmista niin kauan kuin muistan, ja rajuihin ongelmiin voi olla vaikea löytää apua. Seuraavat toimivat minulla usein, ja ainakin rentouttavat: kirjan lukeminen pedissä hämärässä valossa, piikkimatolla kävely ja makaaminen juuri ennen petiin menoa (tulee sellainen olo kuin olisi ollut saunassa) ja mieltä vaivaavien asioiden pikainen listaaminen ylös. 🙂 Ja tietenkin huoneen pimentäminen tai tarv. silmälaput.

  Tykkää

  1. Kiitos isosta liudasta vinkkejä! Minä käytän kanssa noita listoja, ne toimii tosi hyvin. Piikkimattoa pitäisi varmaan testata 🙂

   Mun käsityksen mukaan laventeliöljy on yksi parhaiten siedetyistä eteerisistä öljyistä. Se on yksi harvoista, joita voi lisätä suoraan iholle. Tuleeko sulle laventeliöljystä allerginen reaktio? Onneksi laventeliöljy sopii mulle, niin voin lisätä pari tippaa pesukoneeseenkin pesupähkinöiden seuraksi raikastamaan pyykin tuoksua.

   Olisi aina hyvä muistaa itsekin, että uusien mömmöjen käyttö pitäisi aloittaa varovasti, jos sattuukin olemaan niille herkkä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s