Jooga ja salitreeni

Jooga ja salitreeni

FullSizeRender-23

Muutama vuosi sitten aloin käydä kuntosalilla, kun Roope minut sinne mukaansa raahasi. Hiljalleen aloin innostua, ja jossain vaiheessa löysin itseni salilta monta kertaa viikossa myös yksikseni. Kerron tässä postauksessa kuinka salitreeni on edistänyt huimasti joogailujani ja kuinka olen joogalla pystynyt ratkomaan joitain voimaharjoittelun ongelmia.

Minulle on kovasti väitetty, että jos liikeradat on voimaliikkeissä kunnossa, ei sen pitäisi kangistaa lihaksia. En vaan usko sitä. Ainakin minun takareidet kiristyivät tosi paljon, kun tein jalkatreenin kerran viikossa, enkä venytellyt tai joogannut kovin useasti. Kun taas aloin aktiivisemmin rullata joogamattoani esiin, saivat takareiteni taas liikkuvuutensa takaisin. Jooga tekee myös todella hyvää penkkipunnerrusten kiristämille rintalihaksille.

Jooga toimii siis hyvänä vastapainona voimaharjoittelulle, mutta voimaharjoittelusta on myös hurjasti apua joogassa! Olen huomannut voiman kasvamisen erityisesti kala-asanassa (Matsyasana). Seuraavissa kuvissa on järjestyksessä yhden kala-asanaversion eri vaikeusasteet.

kala-asana1

Ensimmäisessä versiossa ylävartalo nostetaan ilmaan ja taivutetaan pää taakse taivuttaen selkää voimakkaasti kaarelle. Kädet ovat lantion alla antamassa tukea. Päälle ei saisi tulla kuin ihan vähän painoa, koska asento on tarkoitus kannattaa selän lihaksilla.

IMG_6698

Toisessa versiossa kädet ovat vartalon vierellä, jolloin niistä ei saa enää niin paljon tukea selälle.

IMG_6697

Kolmannessa versiossa kädet nostetaan ilmaan vartalon eteen, jolloin tukea ei saa niistä ollenkaan.

IMG_6696

Neljännessä versiossa myös jalat nostetaan ylös. Tällöin selän lihakset joutuvat tekemään kovasti töitä, jotta päälle ei tulisi liikaa painoa. Edistyneemmillä joogeilla rintakehä on minua avoimempi, jolloin selkäänkin tulee voimakkaampi kaari.

Muutama vuosi sitten pystyin juuri ja juuri nostamaan kädet ilmaan kala-asanassa. Kun pitkästä aikaa koitin asanaa muutaman kuukauden saliharjoittelun jälkeen, jalat nousivat ilmaan ihan helposti! Maastavedoista on ollut selkeästi hyötyä 🙂

Toinen asana, jossa olen kehityksen huomannut on Chaturanga Dandasana, eliiiii punnerrusasento kädet koukussa vartalon myötäisesti. Muistan kun yhdellä joogakurssilla tehtiin aurinkotervehdyksiä ja opettaja näytti, kuinka ns. vaikeimmassa versiossa chaturangaan hypätään suoraan eteentaivutuksesta (Uttanasana). Minä pystyin silloin hädin tuskin laskeutumaan punnerrusasennosta Chaturangaan, ja sitten lässähdinkin mahalleni. Hyppääminen tuntui ihan mahdottomalta ajatukselta. Kävin vähän nostamassa rautaa penkistä, niin kappas vaan – pystyn tekemään sen hyppäysversionkin! En jaksa tehdä sitä montaa kertaa, mutta huima edistys kuitenkin.

Tällä hetkellä sali-innostukseni on hiipunut samalla kun joogainnostus on kasvanut. Koen voimaharjoittelun olevan niin arvokas apu joogaamiseen ja ylipäänsä hyvinvoinnille, että en varmasti anna sali-innostuksen hiipua kokonaan.

Sellaisia ajatuksia tänään 🙂 Seuraavaksi kutsuu erilainen liikunta, nimittäin boulderointi! Heippa!

-Sini Punainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s