Miksi pitäisi välttää syömistä ennen joogatuntia?

Miksi pitäisi välttää syömistä ennen joogatuntia?

jooga ja ruoka

Monta vuotta sitten menin joogaleirin toiselle kurssipäivälle siellä annettujen ohjeiden mukaan kolme tuntia syömisen jälkeen. Kaksi tuntia kestävän aika rankan astangajoogaharjoituksen loppupuolella oloni oli tosi heikko. Istahdin matolleni, koska en jaksanut enää tehdä seisoma-asentoja. Muutama muukin istui matolleen heti minun jälkeen. Opettaja hämmentyi ja käski nousta takaisin ylös. Sanoin, että minua heikottaa. Muut mutisivat, että niin heitäkin. Joku lähti juomaan. Teimme loppuharjoituksen ajan istumaliikkeitä.

Yleensä suositellaan olemaan syömättä 2-3 tuntia ennen joogatuntia, jotta maha olisi tyhjä. Kaikista ihanteellisimpana aikana joogata taidetaan pitää aamua ennen aamupalaa. Olen monesti yrittänyt sitä, mutta minulla ei ole silloin energinen ja mukava olo. Haluan, että jooga tuntuu kivalta. Eihän sitä muuten tulisi ikinä tehtyä.

Kun keho sulattaa ruokaa, verta kertyy enemmän ruuansulatuskanavan ympärille. Kun joogaa tai harrastaa muuta liikuntaa, verta tarvitaan akuutimmin lihaksissa, joihin se kertyy ruuansulatuskanavan ympäristön sijaan. Tästä voi aiheutua ruuansulatusongelmia. Siksi mitään liikuntaa ennen ei kannattaisi syödä kovin raskaasti.

Vartalon taivutteleminen erilaisiin solmuihin ja kääntäminen ylösalaisin aiheuttaa painetta mahaan, mikä voi täydellä mahalla tuntua inhottavalta ja aiheuttaa ruuan nousemista takaisin kurkkuun. Ruuan mukana nouseva vatsahappo ärsyttää ruokatorven ja kurkun limakalvoja. Tämä on toinen syy välttää syömistä ennen joogatuntia.

Minusta tuntuu ikävältä joogata tai ylipäänsä harrastaa liikuntaa täydellä mahalla. Tämän tunteen jaan varmaankin suurimman osan kanssa. Tyhjällä mahalla liikkuminen tuntuu kyllä myös höhlältä. Alussa kertomani heikotuskokemuksen jälkeen ymmärsin, ettei minulle sovi ollenkaan monen tunnin syömättömyys ennen joogaharjoitusta. Parhaiten jaksan, kun syön kevyesti 1 – 1,5 tuntia ennen joogailuja. Silloin riittää energia.

Minun neuvoni on, että älä välitä liikaa kaiken maailman ohjeista. Joogaa vaan ja nauti siitä! Elämä on muutenkin tarpeeksi monimutkaista täydellisyyden tavoittelua. Jos syömättömyydestä tulee huono olo, syö. Jos tyhjällä mahalla on kivempi joogata, tee niin :).

-Sini Punainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s