Ayurveda ja doshatyypit

Ayurveda ja doshatyypit

ayurveda

Ayurveda on tuhansia vuosia vanha intialainen lääketiede, joka tarkoittaa kirjaimellisesti elämän tiedettä. Tykkään siitä, että ayurvedassa hyvinvointia ja terveyttä lähestytään kokonaisvaltaisesti. Kehoa ja mieltä pidetään tiiviisti toisiinsa vaikuttavana kokonaisuutena. Ayurvedan lähtökohta on lisätä hyvinvointia ja terveyttä, eikä vain hoitaa sairauksia. Haluan jakaa vähän tätä ikivanhaa intialaista viisautta kanssanne!

Ayurveedisiin hoitomuotoihin kuuluvat erityisesti ruokavalion muokkaus ja muut elämäntapamuutokset. Myös aromaterapiaa, hengitysharjoituksia, yrttilääkintää, vitamiini- ja mineraalilisiä, meditaatiota ja joogaa käytetään ayurvedassa. Suomestakin löytyy ayurvedahoitajia, joista monet ovat käyneet opiskelemassa Intiassa.

Ayurvedan mukaan ihmisessä on kolmea erilaista energiaa, eli doshaa. Ne ovat vata, pitta ja kapha. Kun nämä energiat ovat epätasapainossa, ihminen voi huonosti. Jokaisella on ainutlaatuinen yhdistelmä näitä doshia, ja energiat heilahtelevat elämäntilanteen ja elämäntapojen mukaisesti. Ayurvediset hoidot pyrkivät saattamaan energiat tasapainoon. Täältä löytyy kehotyyppitesti, jonka avulla voit määrittää oman hallitsevan doshasi. (Testit on aina hirveen kivoja, hihi.) Sivuilta löytyy myös paljon tietoa eri doshista ja esimerkiksi eri ihmistyypeille suositelluista ruokavalioista.

  • Vata: Kun ihmisen hallitseva dosha on vata, hän on luova, nopeaälyinen ja aina liikkeesä. Hän ei viihdy kylmässä ilmassa, nukkuu miten sattuu ja murehtii usein liikaa. Vataihmiset ovat ruumiinrakenteeltaan yleensä hentoja. Vatan tasapainottamisessa tärkeintä on säännöllinen elämänrytmi.
  • Pitta: Vahva pittadosha antaa ihmiselle hyvän keskittymiskyvyn ja järjestelmällisyyttä. Pittaihmiset ovat voimakastahtoisia ja itsepäisiä. Stressaantuneina heistä tulee helposti vihaisia. Tämän doshan tasapainottamiseksi on tärkeä oppia rentoutumaan.
  • Kapha: Kaphaenergia on rentoa ja rakastavaa. Kapha hallitsevana doshana antaa ihmiselle hyvän muistin ja immuunipuolustuksen. Fyysisesti kaphaihmiset ovat vahvarakenteisia. Kaphadoshan hillitsemiseksi tulisi haastaa itseään säännöllisesti sekä fyysisesti että henkisesti, sillä kaphaihmisillä on taipumusta pysähtyä paikoilleen.

Kun olet selvittänyt oman vallitsevan doshasi, voit tasapainottaa sitä täältä löytyvillä joogavinkeillä! Minä olen levoton vatatyyppi, joten minulle sopii hidastempoinen ja rauhoittava jooga. Seuraavaksi meinasinkin tehdä vähän yin joogaa ennen yöunia :).

-Sini Punainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s