Meditaatiohelmet keskittymisen apuna

Meditaatiohelmet keskittymisen apuna

mala-helmet

Monissa eri uskonnoissa käytetään rukousnauhoja. Kuvassa on buddhalaisuudessa ja hindulaisuudessa käytettävät malahelmet (mala beads), joita kutsutaan myös meditaatiohelmiksi. Luettuani niistä koin, että niistä olisi suuri apu meditointiharjoitteluun, joten muutama viikko sitten posteljooni minulle tuollaiset kotiin kantoi.

Meditaatiohelmissä on yleensä 108 tavallista helmeä ja yksi guruhelmi. Guruhelmeen kiinnitettynä on tupsu tai jokin muu hely, josta guruhelmen helposti tunnistaa. Helmien lukumäärä voi olla myös jokin luvun 108 osamääristä, kuten 18, 27 ja 36 (108 : 6 = 18, 108 : 4 = 27 ja 108 : 3 = 36). Helmiä käytetään meditaation apuna mantrojen laskemiseen, jolloin mantran sisältöön voi paremmin keskittyä. Itse Buddha suositteli meditaatiohelmien käyttöä 2500 vuotta sitten.

Meditaatiohelmiä valmistetaan siemenistä, puusta, eläinten (ja ihmisten!) luista sekä puolijalokivistä. Omani on ametistia ja se maksoi eBayssä postikuluineen 8 euroa.

Meditaatiohelmiä voi kuljettaa mukanaan kaulaan ripustettuna. Niitä saattaa löytyä vaikka Seppälän koruosastolta, koska meditaatiohelmiä käytetään länsimaissa asusteena usein tietämättä niiden alkuperää tai käyttötarkoitusta. Onhan ne hienoja!

Mystinen luku 108

Numeroa 108 pidetään pyhänä monessa itämaisessa uskonnossa, kuten buddhalaisuudessa, hindulaisuudessa ja jainalaisuudessa. Erään buddhalaisen uskomuksen mukaan ihminen voi kokea 108 tuntemuksen yhdistelmää. Tuntemukset ovat:

  • kuusi aistia (näkö, kuulo, haju, maku, tunto, ajatus)
  • kolme aikakäsitystä (menneisyys, nykyhetki, tulevaisuus)
  • kaksi sydämen aikomusta (puhdas ja epäpuhdas)
  • kolme tunnetilaa (pitää, inhota, olla välinpitämätön)

6 x 3 x 2 x 3 = 108

Numeroon 108 liitty hyvin paljon muitakin uskomuksia ja tapoja. Joogassa ihanteellisena aurinkotervehdysten määränä pidetään 108:aa sarjaa. Japanissa buddhalaisissa temppeleissä vuoden vaihtuessa kelloja soitetaan 108 kertaa. Uskotaan, että Nirvanan saavuttaakseen tulee voittaa 108 maallista houkutusta. Monissa uskonnollisissa seremonioissa toistetaan mantra tai jumaluuden nimi 108 kertaa.

Vielä pieni nippelitieto, joka antaa vähän suhteellisuuden tajua: auringon läpimitta on yhtä suuri kuin 108 kertaa maapallon läpimitta.

Meditaatiohelmien käyttö

Helmillä siis lasketaan mantrojen lukumäärä. Yksityiskohtaisempia ohjeita on monenlaisia. Toisissa neuvottan käyttämään laskemiseen peukaloa ja keskisormea, toisissa peukaloa ja nimetöntä. Toisten mielestä tulisi käyttää vasenta kättä, toisten mielestä oikeaa. Yleensä käsketään välttämään koskemasta meditaatiohelmiä etusormella, koska etusormen energia on meditaatiota häiritsevää. Etusormi edustaa egoa ja tulta, jotka ovat liian levottomia keskittymisharjoitukseen.

Laskeminen aloitetaan guruhelmen vierestä. Guruhelmeä ei lasketa. (Ensin luulin, että meditaatiohelmeni on viallinen, koska helmiä on guruhelmi mukaan luettuna 109.) Jos halutaan tehdä enemmän kuin 108 toistoa, guruhelmen kohdalla käännetään meditaationauha ympäri ja jatketaan laskemista toiseen suuntaan. Guruhelmen ylittämistä pidetään epäkunnioittavana.

Täältä löydät yhden ohjevideon helmien käyttöön. Ohjeisiin ei tulisi kuitenkaan kompastua, vaan kuten aina, tee niin kuin itsestäsi tuntuu parhaalta. Se ei satuta ketään, jos käytät helmiä mukamas väärin :).

Mantran voi lausua ääneen tai vain mielessä. Mantran ei tarvitse olla sanskriitin kielinen hienolta kuulostava mumina. Oma rukous tai voimalause käy ihan yhtä hyvin.

Omat helmeni ovat nämä muutamat viikot olleet yleensä yöpöydällä. Saatan illalla poimia ne käteeni ja päivän päätteeksi pitää pienen meditointihetken. Yleisin mantrani on yksinkertaisesti:

”Kiitos”

Mielestäni mantran ei tarvitse olla sen monimutkaisempi. Joskus olen aloittanut luettelemalla muutamia asioita, joista olen sillä hetkellä kiitollinen. Loput helmet keskityn kiitollisuuden tunteeseen ja lausun tuon maagisen sanan uudestaan ja uudestaan.

Kiitos kun luette näitä minun intoiluja!

mala-helmet

-Sini Punainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s