Hymyllä onnellisuutta – myös tekohymyllä!

Hymyllä onnellisuutta – myös tekohymyllä!

iso hymy

On tiedetty pitkään, että kehon asennolla ja kasvojen ilmeillä on suora vaikutus tunteisiimme. Jos kurtistaa naamansa ja röhnöttää huonoryhtisesti, ei olokaan voi olla kovin hyvä. Toisaalta, jos astelee kevein askelin kasvoillaan iloinen hymy, piristyy väistämättä ainakin hitusen. Löysin pari hassua esimerkkiä ilmeiden vaikutuksesta mielentilaan.

Jo pelkästään hymyillessä käytettävien lihasten aktivoiminen stimuloi samoja aivoalueita kuin ilo. Tätä on testattu esimerkiksi tarkkailemalla koehenkilöiden aivotoimintaa, kun heille on annettu kynä, jota piti pitää joko hampaiden tai huulien välissä poikittain. Kun kynää pitää hampaiden välissä, kasvoissa työskentelevät samat lihakset kuin hymyillessä. Tämä saa aikaan reaktion aivoissa, mistä seuraa hyvän olon tunnetta. Kun kynä on huulien välissä, kasvoissa jännittyvät eri lihakset, jolloin iloisuusalueiden aktivointia ei tapahdu.

Kun kasvojen lihaksiin ruiskuttaa botuliinia (Hollywoodista tuttu hermomyrkky, kauppanimeltään ”Botox”), lihakset lamaantuvat. Pistoksilla saadaan iho vaikuttamaan nuoremmalta, kun kulmiaan ei pysty rypistelemään. Botuliinipistoksilla on todettu olevan erittäin mielenkiintoinen sivuvaikutus: kun alakuloista oloaan ei pysty kulmien kurtistelulla voimistamaan, botuliinilla naamansa käsitelleet ihmiset ovat keskimäärin muita hyväntuulisempia. Tosi jännä!

Joskus joogatunnilla, kun taas vaihteeksi omaan harjoitteluun keskittymisen sijaan vilkuilin ympärilleni, panin merkille kuinka vakavilta kaikki oppilaat näyttivät. Joogan pitäisi olla kivaa! Ei sitäkään tarvitsisi tehdä naama rutussa. Onhan jooga välillä tosi vaikeaa, ja silloin naama väkisinkin meinaa karata murjotuskurtuille. Aina kun muistan, yritän tietoisesti pitää kasvoillani sellaisen hienon hienon hymyn häivähdyksen. Silloin joogaaminen tuntuu paljon kivemmalta, eli siitä nauttiikin enemmän. Koska se tuntuu mukavalta, tulee joogamaton kaivettua esiin useammin. Niin suuri vaikutus voi olla pienellä ilmeen muutoksella.

Opettajalla on suuri vaikutus siihen, millainen tunnelma joogatunnilla on. Tykkään hurjasti sellaisista joogaopettajista, jotka hymyilevät ja kannustavat. Siinä on sitten hyvä itsekin virnistellä. Toiset opettajat vetävät tunnit totisina. Ainakin tulee sellainen olo, että he ottavat opetuksen tosissaan. Minä en kuitenkaan viihdy niin hyvin vakavanaamaisten opettajien hoivissa. Sitten kun minusta joskus tulee joogaopettaja, toivon pystyväni välittämään hyvän oloni ja ainaisen intoni oppilailleni hymysuisena :).

Eli botoxia naamaan, kynä hampaiden väliin ja joogatunnille! Oikeasti suosittelen kyllä pelkästään hymyä, mutta kynä hampaiden välissä saattaisi ilahduttaa monta vastaantulijaa :D.

hymyhymy

-Sini Punainen

Lähteet:

Chang, Jingjing ym. 2014: When you smile, you become happy: Evidence from resting state task-based fMRI

Duclos, Sandra ym. 1989: Emotion-Specific Effects of Facial Expressions and Postures on Emotional Experience

Wenner, Melinda 2009: Smile! It Could Make You Happier

2 kommenttia artikkeliin ”Hymyllä onnellisuutta – myös tekohymyllä!

  1. Ehkäpä hyvä vinkki toimistotyössä olevalle laittaa se kynä suuhun poikittain, monella kun se kynä sinne suuhun helposti lipsahtaa.

    Itellä on ihana joogaope, muistuttelee tasaisin välein tunnkn aikana ”ja muistakaa se kaunis hymy”

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s