Jooga on muutakin kuin jumppaa

Jooga on muutakin kuin jumppaa

joogan 8 polkua

Länsimaissa jooga tarkoittaa lähinnä sitä, että joogamaton päällä väännellään kehoa eri asentoihin. Näin se esiteltiin länsimaille 1980-luvulla, jolloin joogasta tuli suosittu liikuntamuoto. Jooga on kuitenkin paljon enemmän kuin fyysinen harjoitus. Se on mielen ja kehon kokonaisvaltainen elämänpolku, jonka tarkoitus on auttaa ihmistä elämään sovussa itsensä ja muiden kanssa sekä hallitsemaan kehonsa ja ajatuksensa. Keräsin tietoa joogan kahdeksasta eri osa-alueesta ja kokosin teille tiivistelmän oppimastani :).

  1. Yama – suhde toisiin ihmisiin: Yamat neuvovat pidättäytymään väkivallasta, varastelusta, kadehtimisesta, puhumaan totta ja olemaan kumppanilleen uskollinen
  2. Niyama – suhde omaan itseensä: Niyamat kehottavat kehittämään itseään, pitämään elämän järjestyksessä ja olemaan kuuliainen Jumalalle.
  3. Asana – ruumiin harjoitukset: Tämä on juuri sitä ”länsimaista” joogaa. Asanat pitävät huolta kehon terveydestä ja valmistavat vartaloa ja mieltä meditaatioon.
  4. Pranayama – hengitysharjoitukset: Joogassa ajatellaan hengityksen ohjaavan kehoon elämänenergiaa, jonka määrää hengitysharjoitukset siten lisäävät.
  5. Prathayara – aistien tietoinen lepotila: Nämä viimeiset polun vaiheet minä käsitän meditaation eri syvyyksinä. Prathayarassa ulkomaailma suljetaan tietoisuuden ulkopuolelle ja huomio käännetään tarkkailemaan omaa mieltä.
  6. Dharana – keskittyminen: Mielen liikkeiden passiivisesta tarkkailusta siirrytään kohdistamaan huomio yhteen ainoaan asiaan.
  7. Dhyana – meditointi: Dhyana on mielen täydellistä hiljentymistä, ilman että se on keskittynyt mihinkään tiettyyn asiaan.
  8. Samadhi – valaistuminen: Överitietoinen tila, jolloin elämän tarkoitus ja koko maailma aukeaa!

Kuten listasta huomaa, jooga on tapa olla ja elellä. Ilmeisesti Intiassa asanat jäävät yhä pienempään rooliin ihmisen vanhetessa, ja muut joogan osa-alueet saavat enemmän huomiota. Jotkut intialaiset ja länsimaalaiset joogan harjoittajat ovat sitä mieltä, että länsimaalaiset ovat riistäneet joogan sen juurilta ja pilanneet sen. Minä en pidä sitä niin kauheana juttuna. Jooga vain tarkoittaa meille eri asiaa kuin intialaisille! Ihan hyvä tämä eroavaisuus on kuitenkin tiedostaa :).

-Sini Punainen

Lähteet:

juhajooga.wikispaces.com

shusumna.tumblr.com

yogajournal.com

wikipedia.org

Yksi kommentti artikkeliin ”Jooga on muutakin kuin jumppaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s