Itsejohtamiskeinoja elämäntaiteilijoille

Itsejohtamiskeinoja elämäntaiteilijoille

opiskellaan

Olen aina ihmetellyt ja ihastellutkin ihmisiä, jotka ovat supertehokkaita, eivätkä näytä väsyvän mistään. Minä en ole sellainen, ja se on ihan ok. Kyllä minäkin hoidan työni hyvin ja ajallaan, mutta heti jos kyse on omista projekteista, kuten gradusta, joutuu valtavasti panostamaan siihen, että saa aikaiseksi. Silloin vastaan vain itselleni, enkä ole kovin ankara pomo 😀 Olen yrittänyt kuitenkin keksiä erilaisia systeemejä ja pelejä, joiden avulla tämäkin korkkarihipinretale saa asioita aikaiseksi. Esittelen niistä nyt pari!

Tenttikirjan kunnianhimoton lukemistahti

Minulla on takanani jo viimeinen tentti yliopistossa, mutta seuraavaa keinoa käytin monesti tenttikirjoja lukiessa. Kirjatentit sujuivatkin minulta tämän tekniikan ansiosta aika kivuttomasti. Sillä päihitti saamattomuuteen. Idea on vanha tuttu: pilkotaan tehtävä niin pieniin palasiin, ettei niiden suorittaminen tunnu yhtään vaikealta.

Kun tiedät tentin päivämäärän ja siihen luettavan sivumäärän, laske päivistäsi ne tunnit, jolloin sinulla olisi aikaa lukea. Muista olla realistinen ja huomioida ruokailuajat, siirtymiset paikasta toiseen, harrastukset, sosiaaliset menot ja lepoon tarvittava aika.  Jos sinulla on luento vaikka klo 12-14, voisi päiväsi suunnitelma näyttää tältä:

 • Herätys klo 8
 • Lukemista  klo 9-10.30
 • Ruokailu ja matka luennolle klo 10.30-12
 • Luento klo 12-14
 • Lukemista klo 15-17
 • Harrastukset ja muut iltamenot klo 17 ->

Päivässä olisi siis periaatteessa lukemiseen käytettävää aikaa 3 h 30 min. Jos sinulla on aikaa varata koko päivä lukemiseen, aikataulu voisi olla kunnianhimoisesti (ainakin epätehokkaan ihmisen mielestä, heh)

 • Herätys klo 8
 • Lukemista klo 9-12
 • Lounas klo 12-13
 • Lukemista klo 13-17

Lukemiseen käytettävissä olisi seitsemän tuntia. Tee tällainen suunnitelma keikille päivälle, jotka sinulla on käytettävissä ennen tenttiä. Aina kun mahdollista, jätä väleihin myös vapaapäiviä, jolloin saa luvan kanssa unohtaa koko asian. Laske käytettävissä olevat tunnit yhteen, ja jaa tuntimäärällä tenttiin luettava sivumäärä. Jos sivuja on 250 ja tunteja käytettävissä 40 (esim. kahden viikon aikana keskimäärin 4 h/arkipäivä), sivuja pitäisi lukea joka lukemiseen varattu tunti 6,25 kappaletta. Se, onko tämä määrä paljon, riippuu tosi paljon luettavasta kirjasta. Jos se vaikuttaa vähältä, niin hyvä! Sinun täytyy vain lukea tuo sivumäärä jokaisen lukemiseen varatun tunnin alussa. Sen jälkeen voit halutessasi vain laiskotella lopun tuosta tunnista, tai hoitaa saman tien myös seuraavan tunnin luku-urakka. Jos sen teet, saat senkin tunnin vapaaksi! Tällä tavalla voit ansaita itsellesi vaikka kokonaisia vapaapäivä, ja saat kirjan varmasti luettua ennen tenttiä. Olen saanut itseni näin monesti huijattua lukemaan koko tenttikirjan aika ripeästi, ja saanut kurssit varmasti suoritettua.

Pisteiden kerääminen

Tämä elämänhallintaleikki ottaa mukaan muutkin asiat kuin opiskelun/työt. Tehtävät askareet nimetään ja pisteytetään. Yhden pisteen voi saada vaikka suoritettuaan jonkun näistä:

 • Gradun tekeminen 15 min
 • Blogin kirjoitus 30 min
 • Kaverin tapaaminen
 • Kirjan lukeminen tai kuuntelu 1 h
 • Jooga tai muu liikunta 30 min
 • Yksi koneellinen pyykkiä
 • Siivous 30 min
 • Aterian valmistus
 • Pianon soitto 30 min
 • Muu työskentely 15 min

Voi päättää vaikka viikoittain, kuinka monta pistettä kunakin päivänä tulee hankkia. Kaikista epämiellyttävimmistä tehtävistä (tai kaikista tärkeimmistä) tulisi saada helpoiten pisteitä, jolloin systeemi kannustaa tarttumaan niihin. Jos on tapana lamaantua liian suurelta tuntuvan tehtävän edessä, pisteet tulee asettaa aluksi tarpeeksi matalalle, jotta saisi edes jotain aikaiseksi. Sitten voi alkaa kilpailemaan itsensä kanssa ja rikkoa omia ennätyksiään, jos innostuu.

En ole tosiaan mikään tehokkuuden perikuva, mutta toivon näiden vinkkien auttavan saamaan asioita aikaiseksi tai tuovan ideoita kehittää omia itsejohtamismenetelmiä. Eiköhän hoideta hommat kuntoon!

Terveisin Sini, joka tänään vältteli gradun tekoa ja hoiti kaikkia muita asioita sen sijaan. Huomenna on uusi päivä 😀

2 kommenttia artikkeliin ”Itsejohtamiskeinoja elämäntaiteilijoille

 1. Mun gradu valmistui niin, että istuin aamuisin tietokoneen ääreen klo 8 ja klo 10 asti en saanut tehdä muuta kuin tuijottaa gradua tai kirjoittaa sitä. Ei spostia, somea, ei mitään. Tasan ysiltä hain kupin teetä (kirjoitin kotona, joten teen hakuun meni 5min). Tuijottaminen on tylsää, joten yleensä kirjoitin. Ja kun on päässyt vauhtiin, niin sitä yleensä jatkoi mielellään. Kannattaa myös jättää iltapäivällä/illalla vaikka lause kesken, niin on selkeä ja helppo kohta aloittaa aamulla.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s