6 neuvoa päiväkirjan kirjoittamiseen

6 neuvoa päiväkirjan kirjoittamiseen

Olen kirjoittanut päiväkirjaa oikeastaan siitä asti, kun opin kirjoittamaan. Välillä kirjoitan enemmän, välillä satunnaisesti. Aika harva enää lapsuusaikojen jälkeen viitsii kirjoitella ajatuksiaan ylös päiväkirjaan säännöllisesti. Ehkä sitä pidetään teinityttöjen puuhana. Minusta säännöllinen kirjoittaminen vain itseään varten on mahtava voimavara. Päiväkirjaa kirjoittaessa keskittyy tutkimaan omia ajatuksiaan ja tunteitaan. Kun ajatuksensa kirjottaa paperille, ne usein selkeytyvät. Ajattelin yhdenlaisena päiväkirjan kirjoittamisen konkarina kertoa ajatuksistani, miten päiväkirjan kirjoittamisesta saa eniten iloa.

  1. Mieti minne haluat kirjoittaa. Hankitko fyysisen kirjan, vai näpytätkö ajatuksesi tietokoneelle tai jopa puhelimeen? Näppäimistöllä kirjoittaessa pysyy paremmin ajatuksen perässä ja puhelin on todennäköisesti aina mukana. Käsin kirjoittamisessa on myös omat puolensa. Silloin pitää todella muovata hajanaiset ajatuksensa valmiiksi lauseiksi. Fyysisestä päiväkirjasta tulee usein rakas aarre, jota on kiva pitää kädessä. Uuden päiväkirjan metsästys on yksi lempipuuhistani. Välillä on vaikea malttaa kirjoittaa vanha kirja loppuun, kun kätösiin osuu niin ihana uusi kirja. Alkuviikosta löysin uuden päiväkirjan, josta näin itseni. Olin matkalla tämän näköisenä, hih: päiväkirjatyttö
  2. Löydä itsellesi sopivin aika kirjoittamiseen. Useiten kirjoitan päiväkirjaa ennen nukkumaanmenoa. Silloin voi käydä läpi päivän aikana heränneet ajatukset. En tiedä, onko ilta kuitenkaan paras aika kirjoittaa. Jos uppoutuu ajatuksiinsa, eivät ne välttämättä anna unen tulla. Jos päiväkirja saa valvomaan, kannattaa valita ajatusten kirjaamiselle jokin muu aika.
  3. Kirjoita säännöllisesti. Kynään on aina vain vaikeampi tarttua, mitä kauemmin edellisestä kirjoituskerrasta on kulunut aikaa. Päiväkirjaa ei ole tietenkään pakko kirjoittaa, mutta jos koet sen hyödyttävän sinua jotenkin ja haluat kirjoittaa, säännöllisyys auttaa. Kirjoita vaikka joka päivä päivän päätteeksi kolme asiaa, joista olet päivän aikana ollut kiitollinen.
  4. Älä ajattele, että sinun pitäisi raportoida päiväkirjaasi kaikki tapahtumat. Jos et muutamaan päivään ehdi kirjoittaa, ei sitä enää tee mieli tehdä, koska aloittamisessa olisi niin iso homma, kun pitäisi kirjoittaa ensin monen päivän tapahtumista. Jos olet pitänyt kirjoittamisesta taukoa, kuittaa välissä tapahtuneet asiat muutamalla lauseella. En itse kirjoita tapahtumia kronologisesti ylös, vaan nostan esiin jonkun tapahtuman tai asian, jota haluan sillä hetkellä pohtia.
  5. Kirjoita myös iloisista asioista. Ei ole mukavaa lukea myöhemmin päiväkirjaansa, jos se on täynnä vain ikäviä ajatuksia ja tapahtumia. Vaikeissa tilanteissa kirjoittamisesta saa kyllä paljon irti, mutta kannattaa tietoisesti kirjoittaa säännöllisesti myös iloisia juttuja. Yksi kiva tapa on kirjoittaa aina lopuksi päiväkirjaan ne kolme asiaa, joista on kiitollinen.
  6. Älä tuomitse itseäsi vanhojen kirjoitustesi perusteella. Jokainen kirjoittaa päiväkirjaansa tietynlaisista asioista tietynlaisella tyylillä. Päiväkirjasta ei välttämättä paljastu ihmisen syvin sielu, vaan pelkästään yksi näkökulma. Jos ihmisellä on tapana kirjoittaa päiväkirjaa vain silloin kun on vihainen, sitä lukiessa saa ihmisestä todella inhottavan kuvan. Ajatuksissa ei ole mitään väärää, mutta ne voivat kuulostaa pahoilta.

Usein päiväkirjasta huomaa oman henkisen kasvunsa piirteet, jotka muuten saattaisivat jäädä tajuamatta. Tykkään eniten lukea vuoden – kahden vanhoja kirjoituksiani. Se aika on vielä niin lähellä, että tapahtumat muistaa hyvin. Niistä kirjoituksista saan usein ymmärrystä itseäni ja muita kohtaan, kun myöhemmin lukee niitä uusia elämänkokemuksia rikkaampana.

-Sini Punainen

Yksi kommentti artikkeliin ”6 neuvoa päiväkirjan kirjoittamiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s