Pimeyteen helpotusta

Pimeyteen helpotusta

aaaaurinko möllöttää

Ihania ovat ne päivät, kun syksyllä saa nauttia kirkkaalla taivaalla möllöttävästä auringosta! Marraskuun hiipiessä pidemmälle hämmennyn joka kerta siitä kuinka pieneen hetkeen valoa päivässä riittääkään. Apua! Vaikka varsinaiselta kaamosmasennukselta säästyisikin, 10-30 prosenttia suomalaisista vaivaa kaamosrasitus, joka on kaamosmasennusta lievempi tila. Kokosin ideoita kaamosrasituksen helpottamiseen.

Kaamosrasituksen oireita

 • Unentarve lisääntyy
 • Yleinen väsymys
 • Makeanhimo lisääntyy ja paino saattaa nousta

Pimeyttä helpottamaan

 • Kirkasvalohoito on tehokkain ja suositelluin hoito kaamosoireisiin. Kaamosmasennus ja -rasitus johtuvat valoisten tuntien vähäisyydestä, joka vaikuttaa melatoniini-hormonin eritykseen. Melatoniini on unettava hormoni. Se säätelee vuorokausirytmiä ja sen eritys menee sekaisin, kun valo ei tarpeeksi selvästi erota yötä päivästä. Valoista aikaa voi pidentää keinotekoisesti kirkasvalolampulla. Tavallisen lampun teho ei riitä, joten hoitoa varten täytyy uhrata vähän rahaa erikoislamppuun. Hinnat vaihtelevat tällä hetkellä noin 70 eurosta useisiin satoihin euroihin.
 • Kynttilät! Niiden taikavalossa hämärästä tulee mukavaa.
 • Elokuvaillat. Niihin pimeys kuuluu luonnollisena osana.
 • Keskipäivällä ulkoileminen. Kannattaa uittaa itsensä valossa aina silloin kun sitä on saatavilla. Jos koko päivän kököttää keinovalossa sisällä, sekottaa varmasti hormonitoimintansa.
 • Liikunta ja terveellinen ruoka. Kun muut asiat ovat kehossa kunnossa, jaksaa se paremmin auringon ikävöintiä.
 • D-vitamiinilisä. Nykyään sitä suositellaan otettavan jopa ympäri vuoden, mutta etenkin talvella D-vitamiinilisä on suomalaisille huipputärkeää.
 • Etelään karkaaminen. Jyväskylään verrattuna jopa Helsingissä on valoisampaa. 20 minuutin lisäys valoisaan aikaan on jo yllättävän paljon. Jos tili antaa periksi, voi liidellä vaikka etelänavalle asti, jossa tällä hetkellä paistaa aurinko läpi vuorokauden!
 • Pysy sosiaalisesti aktiivisena. Talvella pimeys saa toisissa aikaan kotiinkäpertymisreaktion.
 • Älä tuijota puhelimen tai tietokoneen ruutua myöhään illalla. Niistä hohkaava sininen valo häiritsee melatoniinin eritystä. Myös kirkkaat valot kylpyhuoneessa iltaisin ovat huono juttu. Mitäpä jos viettäisit hampaidenpesuhetken kynttilänvalossa? Hihi!

Ulkona on jo pimeää. Meen sytyttämään kynttilöitä 🙂

-Sini Punainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s