Ensimmäinen joogaopekoulupäivä!

Ensimmäinen joogaopekoulupäivä!

Tänään alkoi vihdoin joogaopettajakoulutus, jota olen odottanut puolitoista vuotta! Joogaopettajakurssi sisältää kahdeksan opetusviikonloppua, joista kaksi järjestetään loppuvuonna ja viisi tammi-maaliskuussa. Opetusta on perjantaisin klo 11-15, lauantaisin klo 8-18 ja sunnuntaisin klo 8-18. 

Aamulla heräsin innoissani ja vähän jännittyneenä. Metroasemalla lippuautomaatti ei meinannut hyväksyä seteleitäni, mutta parin epätoivon hetken jälkeen sain lipun ostettua. (Berliini on ihmeellinen paikka. Täällä tosi monessa paikassa käy ainoastaan käteinen.) Tunsin itseni Berliiniläiseksi, kun itsekseni metrolla sukkeloin kaupungissa muina naisina.

Metroasemalta oli joogastudiolle matkaa noin kilometri. Kävellessäni sain niskaani sadekuuron, joten saavuin paikalle vaatteet märkinä. Pelkän osoitteen avulla ei studiolle meinannut löytää, sillä rakennuksessa oli monta sisäpihaa, eikä kylttejä missään. Pihalla oli toinenkin joogakoululainen kummastelemassa. Soitimme joogaopettajallemme Monicalle, ja hän neuvoi meidät perille.

Monica itse saapui paikalle 40 minuuttia myöhässä. Hänellä oli kuulemma ollut ongelmia julkisen liikenteen kanssa. Ehdimme ennen Monican saapumistaan tutustua vähän muiden kurssilaisten kanssa. Kurssillamme on seitsemän ihmistä, joista yksi tekee vain osan kurssista ja yksi pääsee paikalle vain lauantaisin ja sunnuntaisin. Ihanaa kun on niin pieni ryhmä! 

Ihan ensimmäisenä Monica laittoi meidät tekemään aurinkotervehdyksiä. Hän halusi nähdä kuinka me liikumme. Sanoin heti alkuun, että minulla on ollut olkapääni kanssa ongelmia, joten sain ihan oman aurinkotervehdyssarjani, jossa tein lankut ja koirat seinää vasten. Hän sanoi katsovansa olkapäätäni tarkemmin myöhemmin tänä viikonloppuna.

Aurinkotervehdysten jälkeen teimme pari lyhyttä harjoitusta. Niiden ideana oli oppia käyttämään vatsa- ja selkälihaksia jalkojen ja käsien lihasten sijaan. Ensin makasimme mahallaan lattialla ja nousimme tosi hitaasti vauvakobraan. Liikkua tuli vain uloshengityksen aikana, jolloin vatsalihaksia on helpompi supistaa. Sitten teimme seinää vasten lankun myös hitaasti liikkuen uloshengityksen aikana. Tähän joogailuun kului aikaa ehkä puoli tuntia.

Yritin kovasti keskittyä omaan tekemiseeni ja olemaan vertaamatta itseäni muihin. Onnistuin siinä niin hyvin, ettei minulla ole vielä mitään käsitystä kuinka notkeita ja vahvoja muut ovat. Olen vähän epävarma siitä, olenko ”tarpeeksi hyvä” tuolle kurssille. Lähestyn asiaa siitä näkökulmasta, että itsepähän ovat minut sinne päästäneet :D. Toisaalta kuitenkin tiedän, ettei joogan opettamisessa ole kyse akrobatiasta. 

Joogahetken jälkeen istuimme joogamatoillemme kuuntelemaan ja juttelemaan. Kävimme läpi kaikkien tavoitteet ja odotukset tälle kurssille. Minä haluan paljon ohjaamista ja korjauksia tekemisiini. Harjoittelen paljon yksin, joten minulla on varmasti reilusti maneereja, jotka tulisi remontoida. Haluan oppia harjoittelemaan niin, että jooga on turvallista sekä minulle että oppilailleni. Haluan tutustua samanmielisiin ihmisiin. Haluan oppia opettamaan joogaa, koska haluan levittää tätä innostuksen tunnetta ympärilleni!

Monica sanoi, että kurssilla tulemme kohtaamaan paljon tilanteita, joissa tunnemme itsemme epävarmoiksi. Tulemme myös epäonnistumaan. Todennäköisesti itkemme kuulemma myös :D. Hän käski heittää täydellisyyden tavoittelun ikkunasta.

Sitten Monica käski meidät ylös ja kehotti tekemään heti sellaisia jooga-asanoita, joita tunsimme kehomme juuri sillä hetkellä tarvitsevan. Jatkoimme tätä ehkä viisi minuuttia. Sen jälkeen Monica pyysi meitä muistelemaan mitä jooga-asanoita teimme ja kirjoittamaan ne ylös. Tadaa! Siinä oli ensimmäinen kurssilla tekemämme oma joogasarja. Harjoituksen tarkoituksena oli se, että ei joogasarjojen tekeminen ole kovin hankalaa, ellei siitä tee sellaista.

Loput pari tuntia höpöteltiin vähän sinkoillen joogan harjoittelusta, opettamisen haasteista, kehon kuuntelemisen tärkeydestä ja tämän kurssin sisällöstä.

Tänään pidettiin vain yksi kymmenen minuutin tauko. Onneksi olin matkalla ostanut ihanasta luomukaupasta naposteltavaksi energiapatukoita, pähkinöitä ja kuivattuja marjoja. Kysyin huolestuneena, että pidämmekö huomenna kunnon ruokatauon vai pitääkö ottaa koko päivän ruuat mukaan. Pidämme kuulemma taukoja, mutta niistä tarvitsee välillä Monicaa muistuttaa, sillä hän innostuu usein liikaa ja unohtaa tauot.

Huomenna päivä alkaa kello kahdeksalta meditaatiolla! Vähän jännittää miltä kymmenen tunnin kurssipäivä tuntuu.

-Sini Punainen

4 kommenttia artikkeliin ”Ensimmäinen joogaopekoulupäivä!

  1. Hei, kiitos ihanasta blogista 🙂 olisko mahdollista saada kuvaa noista sinulle määrätyistä aurinkotervehdys liikkeistä? Itselläkin olkapäiden kanssa ongelmia juurikin tuossa asana sarjassa olisi kiva saada vinkkiä miten voisi keventää omaa harjoitusta 🙂
    Sanna

    Tykkää

    1. Superkivaa kun kommentoit 🙂 Laitan kuvia jossain vaiheessa! Opetukseen sisältyy myös erilaisten vammojen ja rajoitteiden huomioiminen opetuksessa, eli toivottavasti osaan pian antaa muitakin vinkkejä olkapääongelmaisille.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s