Joogaton joogapäivä

Joogaton joogapäivä

joogasali.jpg

Tänään emme tehneet joogaopettajakoulussa ainoatakaan jooga-asanaa! Lähdimme liikkeelle pohjimmaisista perusteista, joista jooga rakentuu. Opettelimme lähinnä hengittämistä ja seisomista. En voi ymmärtää, miten seisomisen opettelu voi olla niin rankkaa 😀 Huomenna on varmasti selkä ihan jumissa. Päivään mahtui myös hieman draamaa.

Tunsin itseni urheaksi kun kello 7.20 lähdin kotoa seikkailemaan kohti joogakoulua. En ollut yöllä saanut kovin hyvin nukuttua, koska minua taisi edelleen jännittää joogaopekoulu niin paljon. Pääsimme aloittamaan noin 20 minuuttia myöhässä, koska pari oppilasta ei ehtinyt paikalle kahdeksaksi.

Päivä alkoi meditaatiosta keskustelemalla. Monica esitteli meille meditaatiomuodon, jossa annetaan tunteiden nousta pintaan. Ajatuksen annetaan välillä analysoida tunteiden alkuperää, mutta suurin osa meditaatioajasta vietetään vain tuntien tunteita, jotka pintaan haluavat nousta. Monican mielestä tällä meditaatiotekniikalla saa purettua patoumat ja niiden purkauduttua pystyy todella olemaan läsnä.

Meditaatiokeskustelun jälkeen kokeilimme yhtä pranayama-tekniikkaa. Siinä hengitetään oikeasta sieraimesta sisään ja vasemmasta ulos. Tämä on kehoa ja mieltä energisoiva harjoitus, joka sopii tehtäväksi esimerkiksi ennen joogaharjoitusta tai muuta liikuntaa.

Pranayaman jälkeen siirryimme pohtimaan, mitä hengittäessä tarkemmin ottaen kehossa tapahtuu. Sessiomme keskeytyi, kun paikalle tupsahti yllättäen ihmisiä, joilla oli hetken päästä alkamassa samassa salissa tanssitunti. Siirryimme keskustelemaan hengityksestä läheiseen kahvilaan tanssitunnin ajaksi.

Kahvilassa tapahtui jotain vähän kummaa. Neljä ihmistä kuudesta alkoivat ihan yhtäkkiä kinaamaan keskenään aivan typerästä asiasta. Yksi nousi jo ylös ja uhkasi lopettaa koko kurssin kesken. Apua! Onneksi olin itse täysin ulkopuolinen ja Monica sai känkkäränkät rauhoitettua lopulta. Kaikki tuntuivat loppupäivän tulevan toimeen keskenään, eli ehkä tästä selvitään. Minä haluaisin joogahikipinkona keskittyä joogaopintoihin rauhassa.

Kävin lounaalla Monican kanssa, koska kaikki muut olivat tuoneet omat eväänsä mukaan. Oli mukavaa tutustua vähän paremmin.

Lounaan jälkeen analysoimme yhdessä kaikkien ryhdit vuorotellen ja korjasimme ne. Tuntui todella oudolta seisoa korjatussa asennossa. Ihan kuin olisi seisonut kyyryssä. Selkä- ja vatsalihakset joutuivat työskentelemään kovasti pitääkseen kehon uudessa ja sille vieraassa asennossa. Muutaman harjoittelutunnin ajan palasimme korjattuun ryhtiin uudestaan ja uudestaan.

Uusi ryhti toi kehoon tilaa hengitykselle. Opettelimme hengittämään niin, että hengitys laajentaa rintakehää lähinnä sivusuunnassa, eikä nosta rintakehää eteen ja taakse. Sitten keskityimme jalkoihin ja niiden antamaan tukeen liikkeessä ja hengityksessä. Analysoimme jokaisen jalkaterien asennon. Minä pidän kehon painoa ihan hitusen verran enemmän jalkaterien ulkosyrjillä, mistä syystä jalkojeni ulkosyrjien lihakset ovat voimakkaammat ja kireämmät kuin jalkojeni sisäpuolet. Jalkojen jälkeen käytiin läpi selkälihasten käyttö.

Se tuli huomattua, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos olkapäät ovat lyyhistyneet, ei asiaa voi usein korjata pelkästään hartioita taakse pyöräyttämällä. Aina täytyy lähteä korjaamaan asentoa lantiosta ja pakaroista. Jos ne ovat kunnossa, moni muu asia loksahtaa kehossa paikalleen itsestään.

Päivän viimeisenä tekona kävimme läpi kurssilaisten vammoja. Minun tuomioni oli, että alunperin satutin olkapääni siksi, etten osannut käyttää selkälihaksiani olkapäiden tukena. Kun olkapääni oli tulehtunut, varoin sitä ja samalla loin jännityksiä hartioihini. Oikea olkapääni on vasenta alempana, ja sen korjaamiseksi joudun tekemään harjoituksia. Monica arveli, että koska kipu olkapäässäni vaihtaa paikkaa, sen saa luultavasti kuntoon oikean hengitystekniikan opettelulla (joka vahvistaa vatsalihaksia huomattavasti) ja kehon oikeaa puolta pidentävillä harjoituksilla.

Huomenna tämä tukikohta kutsuu minua taas kymmenen tunnin joogaopiskeluun. 

oma pesa.jpg

Huomenna saatetaan jopa joogata! Toivottavasti maltan nukkua :).

-Sini Punainen

Yksi kommentti artikkeliin ”Joogaton joogapäivä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s