Kolmas joogaopekoulupäivä

Kolmas joogaopekoulupäivä

Kolmas joogaopettajakoulupäivä sujui kivasti! Minusta on ihanaa, kun kukaan ei siellä tuijota puhelintaan tai vaikuta edes miettivän joogasalin ulkopuolisia asioita. Kymmenen tunnin päivä on tosi pitkä, mutta mielenkiinto ja keskittyminen riitti loppuun asti. Tällä kertaa päästiin joogaamaankin :).

Päivä alkoi 20 minuutin meditaatiolla. Muut istuivat meditaatioasentoihinsa, mutta minut opettajamme Monica pyysi selälleen lattialle. Monica yritti vähän avata hartioita ja niskaani hieronnalla. Meditointi tuntuu minusta vielä aika työläältä, joten oli tosi iloinen tästä yllätyksestä. Hieronnan lopussa tunsin, kun Monica asetti kätensä lähelle ohimoitani. Silloin minusta tuntui, että koko huone lähti kieppumaan ympäri. Pyörryttämisen tunne loppui kun Monica siirsi kätensä alemmas. Tosi mielenkiintoinen reaktio! Se oli reikihoitoa, jollaista minulle ei oltu aiemmin koskaan tehty. En tuntenut, että olisin täyttynyt jonkunlaisella hyvällä energialla tai että minusta olisi poistunut huonoa energiaa, mutta voimakas reaktio siitä aiheutui kuitenkin.

Monica opetti meille yksinkertaisen keinon pysäyttää ajattelu- tai tunneryöppy: hengityksen pidättäminen! Kun siihen joutuu keskittymään, ei pään sisällä ole juuri muulle tilaa.

Päivän ensimmäiset varsinaiset jooga-asanat teimme siten, että jokainen ohjasi vuorollaan kaksi jooga-asanaa. Teimme siten kaksi kierrosta. Tarkoituksena oli ohjata sellaiset jooga-asanat, joita koki oman kehonsa juuri sillä hetkellä tarvitsevan. Sen jälkeen keskusteltiin oman harjoituksen ja opettamisen eroista. Toisille ei voi läheskään aina ohjata juuri niitä itselleen sopivia asanoita, koska ihmisten kehot vaativat  mm. eri määrän lämmittelyä ja eri kestoisia venytyksiä. Opetuksessa täytyy huomioida ryhmän tarpeet. Monica toisti moneen kertaan päivän aikana “your practice is your practice and your teaching is your teaching”. Kaikkia ei voi tietenkään miellyttää, joten tunneillesi valikoituu oppilaita, jotka pitävät tavastasi olla ja opettaa.

Pienen tauon jälkeen käytiin taas läpi hyvin yksityiskohtaisesti lantion asentoa, pakaralihasten käyttöä ja kämmenten asentoa. Kun ollaan vaikka alaspäin katsovassa koirassa tai lankussa, ranteiden pitäisi osoittaa suoraan eteenpäin. Yleensä tämä onnistuu, kun etusormet osoittavat eteen. Minun käteni rakenne on sellainen, että ranteet ovat suorassa, kun etusormien sijaan keskisormet osoittavat eteen. Koska ihmiset ovat erilaisia, ei samoja neuvoja voi antaa kaikille.

ranteiden asento.JPG

Seuraavaksi teimme harjoituksen, jossa jokaiselle sanottiin vuorotellen asana, johon siirtyminen piti ohjata muille. Myös siirtymissä hengityksen rytmittäminen ja oikeat linjaukset ovat tärkeitä. Harjoituksen ideana oli, että jos unohdat joogatunnilla mitä piti seuraavaksi opettaa, voi päästään heittää minkä tahansa jooga-asennon ja ohjata sen seuraavaksi. Makuuasennosta voi aivan hyvin siirtyä seisoma-asentoon. Opettaessa ei siis tarvitse panikoida!

Sitten oli aurinkotervehdysten vuoro. Minä tein taas omani seinää vasten. Se on hyvä vaihtoehto loukkaantuneille tai heikoille ranteille ja olkapäille. Kerron seinää vasten tehtävästä aurinkotervehdyksestä myöhemmin enemmän omassa postauksessa.

Aurinkotervehdysten jälkeen jokainen teki oman joogasarjan, joka piti sen jälkeen opettaa parille. Puhun englantia ihan kohtalaisen hyvin, mutta vieras kieli on vielä kuitenkin oma lisähaasteensa, kun yrittää opettaa toista. Kun on lukenut paljon joogasta englanniksi ja nyt on englanninkielisellä joogakurssilla, ei vastaavia termejä toisaalta meinaa Suomen kielestä aina helposti löytyä.

Ennen päivän päättymistä jokainen sai kotitehtäviä. Minun spesiaali kotitehtäväni on harjoitella selkälihaksia, jotta saisin niistä kunnon tuen loukkaantuneelle olkapäälleni. Suunnittelimme itsellemme meditaatio-, hengitys- ja joogaohjelman, jota meidän pitää noudattaa seuraavaan koulutusviikonloppuun saakka, johon on aikaa neljä viikkoa. Minun ohjelmani on seuraava:

 • Meditointia vähintään 15 minuuttia kolmena-neljänä päivänä viikossa.
 • Pranayama-hengitystä vähintään 10 hengitystä, korkeintaan 5 minuuttia neljänä päivänä viikossa.
 • Joogaa neljänä päivänä viikossa vähintään 45 minuuttia, joista vähintään kaksi kertaa itsenäisesti. Toiset kaksi kertaa voi olla ohjattuja joogatunteja.

Minun joogatuokiooni kuuluu ryhtiharjoituksia, hengitysharjoituksia, aurinkotervehdyksiä seinää vasten, tasapainoharjoituksia, vartalon kiertoja istualteen ja lopuksi joku tuettu ylösalainen liike. Kipeän olkapään kanssa sellainen voi olla esimerkiksi vain jalkojen nostaminen seinää vasten.

Harjoittelusta täytyy pitää fiilispäiväkirjaa, joka annetaan Monicalle luettavaksi. Ajattelin kirjoittaa tänne blogiini normaaliin tapaan joogapäiväkirjaa ja kääntää sen sitten Monicalle.

Hyvä viikonloppu takana!

-Sini Punainen

3 kommenttia artikkeliin ”Kolmas joogaopekoulupäivä

 1. On kyllä tosi mielenkiintoista seurata joogaopettaja koulutustasi 🙂 luuletko että voisit tehdä postauksen myös noista ryhti liikkeistä ? 🙂

  Tykkää

  1. Yritin etsiä joskus blogia joogaopettajakoulutuksesta, mutta en löytänyt. Päätin aloittaa sitten sellaisen ite!

   Voisin tehdä postauksen, juu 🙂 Uuden ryhdin opettelu on nyt lähinnä sitä, että rutistaa itseään oikeesta paikasta suoremmaksi. Olin käsittänyt esim. rintakehän avaamisen ihan väärin, niin nyt mun pitää vetää alarintakehää kovasti sisään ja kääntää lantiota. Se on tosi raskasta! Otettiin kuva mun normaalista ja korjatusta ryhdistä. Pistän ne kuvat sitten näytille.

   Kiitos ideasta taas!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s