Selkärangan liikkuvuustesti

Selkärangan liikkuvuustesti

ylaselan kierto

Kävin pitkään vaivanneen olkapääni vuoksi fysioterapeutilla. Hän tutki olkapään lihakset ja nivelen, mutta niistä ei löytynyt mitään vikaa. Syy kipuun ja välillä vaivaavaan toispuoleiseen niskan lihasjumiin on siis jossain muualla kuin olkapäässäni. Tutkimuksessa kävi ilmi, että tämän jooginin selkäranka on aivan liian jäykkä! Eteen- ja taaksetaivutus onnistuu hyvin, mutta selkärangan kierto on rajoittunut.

Yläselän tulisi kiertyä vähintään 50 astetta. Minun yläselkäni kiertyi terveen olkapään puoleen 40 astetta ja kipeän puoleen 35 astetta. Olenkin aina ihmetellyt, että miten selälleen tehtävissä kierroissa pitäisi muka pystyä pitämään hartiat lattiassa ja kippaamaan jalat koukussa polvet toiselle puolella lattiaan.

Fysioterapeutti paineli selkäni nikamia, minkä jälkeen yläselkäni liikkuvuus parani viisi astetta. Tämän artikkelin kuvassa selkärankani kiertyy jo noin 45 astetta kipeän olkapääni suuntaan reilun viikon harjoittelun jälkeen. Lihasjumit ovat vähentyneet, eli joku on selkeästi jo paremmin.

Oman selkärankansa kiertokyvyn voi testata seuraavasti:

  1. Istu selkäranka suorassa tuolilla tai lattialla
  2. Ota tarpeeksi pitkä suora keppi hartioiden päälle niskan taakse kuten kuvassa (harjanvarsi käy hyvin)
  3. Kierrä selkärankaa toiseen suuntaan. Huolehdi, että lantio ei lähde kiertoon mukaan
  4. Pyydä ystävää arvioimaan kulma, jonka keppi muodostaa suhteessa lähtöasentoon
  5. Toista sama toiselle puolelle

Joogaopettajakoulussa meille painotettiin, että alaselkärankaa ei kuulu taivutella suotta. Alaselkärangan tehtävä on kantaa yläkehon paino, eikä sitä kuullu kiertää tarpeettomasti. Fysioterapeutti oli samaa mieltä. Siksi suurin osa selällään tehtävistä kehon kierroista on selkärangalle haitallisia.

Kaivelin itsekseni lisätietoa selkärangan liikkuvuudesta, ja löysin tämän testin (kohta 3), joka mittaa selän sivusuuntaista liikettä. En läpäissyt sitäkään! Luvassa on siis myös paljon kylkilihasten venyttelyä, koska liike tyssäsi niihin.

-Tikkuselkäranka-Sini

Yksi kommentti artikkeliin ”Selkärangan liikkuvuustesti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s