Joogaopekoulu jatkuu!

Joogaopekoulu jatkuu!

joogaa ja teetä
kuva: Johann Bisesti

Toisen joogaopettajaviikonlopun ensimmäinen päivä oli aika kevyt nelituntinen. Oli kivaa päästä taas touhuilemaan :). Huomaan epäileväni hieman opettajamme Monican anatomiaosaamista, koska aina välillä hän sekottaa termejä keskenään ja näkee monen asian valtavirrasta hyvin poikkeavalla tavalla. Poikkeava ei tietenkään ole aina huono asia, mutta on hyvä pitää oma järki ja kriittisyys mukana.

Ensimmäiseksi tutkailimme kahta alimmaista bandhaa, eli mula- ja uddiyana-bandhaa. Sen jälkeen harjoiteltiin niiden aktivoimista uloshengityksen aikana. Kuinka rankkaa hengittäminen voikaan olla :D!

Hengitysharjoitusten jälkeen yhdistettiin bandhojen käyttö perinteiseen istumaannousuun. Ennen rutistusta jännitetään bandhat, eikä kovin ylös tarvitse nousta. Moni neuvoo istumaannousuja tehtäessä, että pitää nostaa lapaluut irti lattiasta. Silloin helposti pyöristää selän, mikä ei ole ollenkaan tavoiteltava asia. Selän tulisi pysyä suorassa. Lapaluista ei kannata puhua ollenkaan. Monican opettaman periaatteen mukaan liikkuessa hengitetään ulos: hengitä ulos ja nouset ylös, pysy paikalla ja hengitä sisään, hengitä ulos ja laskeudu alas.

Sama periaate sopii joogaan ja kaikkeen muuhunkin liikkumiseen. Kun hengitetään sisään, ollaan joko paikallaan tai tehdään jotain hyvin kevyttä. Meille on monesti sanottu, että et satuta oppilastasi, jos liikutat häntä vain uloshengityksellä.

Monican mukaan niskavammoja aiheutuu joogassa eniten aura-asanasta. Monican mielestä sitä asanaa ei tulisi ollenkaan opettaa joogatunneilla. Hän sanoi, että voimme omassa harjoituksessamme tehdä sitä jos haluamme, mutta meillä on eettinen velvollisuus olla opettamatta sitä oppilaillemme.

Meitä kannustettiin opettamaan oppilaillemme anatomiaa, jolloin heidän on helpompi pitää huolta omasta kehostaan. Silloin opettajan homma helpottuu, kun oppilaat tietävät itse mikä on heidän keholleen parhaaksi.

Joogaopettajan täytyy tietää mitä oppilaiden kehoille kuuluu, jotta niistä voi pitää huolta. Oppilaita tulee kannustaa kertomaan vaivoistaan ja erilaisista olotiloista ennen tuntia. Oppilaita voi tarvittaessa ohjata fysioterapeutille tai lääkärille. Olisi hyvä, jos pystyisi suoraan suosittelemaan vaikka tiettyä fysioterapeuttia.

Keskustelimme mm. bikram-joogasta. Siellä tehdään kuulemma paljon selälle haitallisia liikkeitä. Kaikilla tunneilla voi käydä, mutta täytyy pitää itsestään huolta. Jos opettaja ei hyväksy, että teet jotkut liikkeet eri tavalla, pitää vaihtaa opettajaa. Kävele vaan ulos tunnilta.

Monican mielestä vene-asana (Paripurna Navasana) on yleisimmin väärin tehty jooga-asana. Harjoittelimme sitä. Lopullisessa asanassa jalat ovat suorassa ilmassa osoittaen yläviistoon. Monica ohjasi sen jokaiselle meistä yksitellen. Meistä kukaan ei pystynyt nostamaan jalkoja maasta kovin korkealle, vaikka jalat piti koukussa. Yksi ei pystynyt nostamaan jalkoja maasta ollenkaan. Monica ei opeta vene-asanaa joogatunneilla ollenkaan, koska se on niin vaativa asento.

Tulee aika osaamaton olo, kun tuntuu, että on tehnyt ihan kaiken aina väärin. Sama tilanne on kyllä kaikilla muillakin tuon joogaopekoulun oppilailla, joten ei hätää :D.

Monica opettaa, että aina uloshengityksellä tulisi jännittää vatsalihakset, selkälihakset ja pakaralihakset. Pakaralihaksia pitäisi siis käyttää jokaisessa jooga-asanassa. Se on minulle ihan uusi juttu, mutta Monica puhuu pakaroiden käytön tärkeydestä jatkuvasti. Olen häntä asiasta paljon hiillostanut. Olen ihmetellyt, että miksi kukaan muu ei puhu pakaroiden tärkeydestä joogaharjoituksessa, ja miksi esim. jooga-anatomiakirjoissa ei käsketä niitä jännittämään. Monica on sanonut, että melkein kukaan ei vain tiedä asian tärkeyttä. Pakaroiden jännittäminen suojelee monessa asennossa alaselkää, ja tuskin siitä haittaakaan paljon on. Jännitellään niitä nyt sitten urakalla.

Joogaopekoulussa on myös Johann, joka on mm. valokuvaaja. Johannilla on välillä kamera mukanaan, ja pyysin saada käyttää kuvia joogaopekoulusta täällä blogissa. Kiitosta! Johannin sivut löytyy osoitteesta www.johannbisesti.com.

-Sini Punainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s